Intet i verden er gratis. Denne basale børnelærdom viste sig at være smerteligt sand, da jeg solgte mit privatliv og min tid til staten for at få et fleksjobbevis. Nu går jeg på arbejde, men må gå hjem for at lave ingenting. Er det prisen værd?

For et års tid siden blev jeg tilkendt fleksjob oven på en længere indlæggelse på psykiatrisk sygehus og efterfølgende diagnosticering med bipolar lidelse. Indlæggelsen fulgte i kølvandet på mere end et årtis mangelfulde udredninger og brudte behandlingsforløb, hvilket efterlod mig med et liv uden retning eller følelse af mening.
Tiden før, under og efter indlæggelsen var enormt hård, og selv om processen med at blive visiteret til fleksjob forløb ret hurtigt og effektivt – med et venligt pres fra undertegnede – var det alligevel en kæmpe sejr at stå med papirerne i hånden.
Fleksjobbeviset var adgangsbeviset til at finde et deltidsjob og blive økonomisk kompenseret til, hvad der svarer til en 37 timers stilling i samme job. Det gav mig mulighed for at leve et ’rigtig voksenliv’ – for første gang i ti år.
Derfor var det med stor glæde, stolthed og optimisme, at jeg i november 2016 forlod Nordjylland, hvor jeg kommer fra, og drog mod Sjælland for at søge lykken som nyudklækket fleksjobber.
Men med tiden er jeg desværre begyndt at betragte netop den titel med en vis uvilje.
Jeg fandt ellers hurtigt et job inden for kommunikation. Min chef tillod mig en stor grad af fleksibilitet og frihed – jeg kunne for eksempel arbejde hjemmefra – så på den front var alt i orden.
Dog er det på det seneste gået op for mig, at uagtet hvor fleksibel og åben min arbejdsplads og jeg end måtte være, udfolder der sig i jobcenterregi en særlig form for detailstyring, der holder os fleksjobbere fanget i et uigennemskueligt og trusselbaseret system.
Det er et system, hvor man, så snart man modtager en krone i offentlig ydelse, tilsyneladende skylder staten sin fritid og dermed til dels også sin frihed.

Læs her.

LAFS website benytter cookies og andre teknologier til statistik og optimering af indhold. Du kan altid slette cookies fra lafs.dk igen. Via linket nedenfor, kan du læse hvordan.
Hvordan LAFS benytter teknologien, og hvordan du er beskyttet, kan du læse om her.
Forstået